Drożdże żytnie Dr.Oetker 1x15g
Kod: 29300Gwarantujemy
w całej PL
Import z zagranicy
Dla zarejestrowanych klientów
Opis szczegółowy produktu
NAZWA PRAWNA ŻYWNOŚCI
Zakwas żytni, suszony. Nadaje chlebowi doskonały, lekko kwaskowy smak i aromat.
SKŁADNIKI
Produkty z młyna żytniego, kultury starterowe.
ALLERGENY
Zboża zawierające gluten, MOŻE ZAWIERAĆ: łubin i jego produkty
INFORMACJA ŻYWIENIOWA/JEDNOSTKA
Energia: 952 kJ /230 kcalTłuszcze: 3,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 gWęglowodany: 14 g w tym cukry: 1,2 gBiałko: 16 gSól: 0 g
DANE ŻYWIENIOWE/PORCJE
Nie jest wymagany prawnie
WAGA/OBJĘTOŚĆ
Waga brutto: 16g
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu!
PRODUCENT
Dr.Oetker, s.r.o., Americká 2335 Kladno, ZIP: 27201, Republika Czeska, www.oetker.cz
REPUBLIKA CZESKA, OETKER, LTD.
Do pieczenia domowego chleba na zakwasie i ciastek, na 500g mąki. W misce wymieszać 150g mąki żytniej, 350g mąki pszennej zwykłej, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru, 1 opakowanie drożdży Dr.Oetker i 1 opakowanie zakwasu Dr.Oetker. Stopniowo dodawać 400ml letniej wody, wyrobić gładkie ciasto i dokładnie zagnieść. Przykryj ciasto ręcznikiem do herbaty i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do formy (10 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować powierzchnię wodą, posypać nasionami lub kminkiem i przekroić nożem wzdłuż. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 220°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Instrukcje, jak ożywić suszony zakwas i ciekawe przepisy na zakwasie można znaleźć na stronie www.oetker.cz.
Pochodzenie
Czechy
Parametry dodatkowe
Kategoria: | Mieszanki do wypieku chleba |
---|---|
Waga: | 0.01 kg |
Bądź pierwszą osobą, która napisze opinię do tego produktu.